Festes patronals

Les festes són una part important de la vida d’un poble i solen ser una oportunitat per a la gent per reunir-se, celebrar i compartir la seva cultura i tradicions. Aquests esdeveniments poden ser religiosos, seculars o combinar elements de tots dos. Les festes també solen incloure música, dansa, aliments típics i activitats per a totes les edats.

Algunes festes són celebrades anualment en una data específica, mentre que altres són basades en l’agenda agrícola o en la luna. Les festes també poden ser nacionals o locals, i la seva importància i forma de celebració varien en funció del poble i de la regió.

A més de la diversió i la celebració, les festes també són una oportunitat per a la gent per connectar amb la seva història i les seves arrels culturals, i per a la conservació de les tradicions per a les generacions futures.

Les festes patronals a Xeraco se celebren del dia 2 al 7 d’agost. Són dies on es pot gaudir de moltes d’activitats i actes festius. Concerts, focs d’artifici, mascletades, processons, jocs infantils. El dia 2 d’agost es presenta a la regina, a la seua cort i als festes que han organitzat les festes al poble de Xeraco, mitjançant un cerimoniós acte a la plaça. El dia 3 està dedicat a Sant Cristòfol, patró dels xofers, destacant la tradicional benedicció de vehicles i la cavalcada nocturna. El dia 4 és el dia de Sant Isidre, patró dels agricultors. El dia 5 d’agost està dedicat a la patrona la Mare de déu de l’Encarnació.

El dia 6, correspon al nostre patró, el Crist de l’Agonia, i dia gran per excel·lència.

El dia 7, per rematar la festa, és el de les paelles i a la nit té lloc un espectacle musical en el qual han intervingut artistes de fama com: Juan Pardo, el Duo Dinámico, la Década Prodigiosa, Los Platers, Sergio Dalma, Rafael…

Destacar la “cordà”, un espectacle participatiu de focs artificials de reconeguda fama que té lloc a la matinada del dia del Crist.