l’Ermita

08070018-t.jpgEl 30 de maig de 1883 s’acabà la construcció de l’ermita del Santíssim Crist de l’Agonia, patró titular de xeraco, constrïda per Francesc Gómez, el Fuster de la Vall, de qui el tio Quico Torres era procurador, per celebrar el bon resultat econòmic obtingut de la venda de les cases que havia construït al carrer de Sant Francesc, en una terra comprada prèviament a Tomàs Castelló.

Ès un edifici de planta quadrangular, teulada a dues aigües i tot el cos de l’edific i és de reduïdes dimensions. L’entrada dona a l’est. Se sap que l’anda del Crist, ja desaparguda, fou comprada per uns veïns el 1930 i en commemoració, quan vingué la festa del 19 de maig, plantaren la primera falla del poble. L’any 1983 se celebrà el primer centernari de la construcció de l’ermita del Santíssim Crist de l’Agonia.

El poble es bolcà en la preparació d’aquesta efemèride, decorant els carrers amb pintures al.lussives a l’acte, banderoles penjades i els millors domassos i cobertors de lli hissats als balcons amb la fotografia del Crist al bell mig de la tela. Les processons nocturnes reuniren una gran multitud de fidels al voltant de la imatge, d’especialíssima devoció entre els xeraquers.

L’últim dia es feu una missa solemníssima a la porta de l’ermita, per oir la qual la gent omplia la placeta i els carrers del voltant.
centeneri4.jpgcenteneri3.jpgcenteneri5.jpgcenteneri1.jpgcenteneri9.jpg