Col·legi de les monges

.
P5110129-t.jpgPoca gent sap que abans s’anomenava Col.legi de Jesús i estava regentat per la Congregació de les Religioses de la Doctrina Cristiana. Va ésser autoritzat per l’arquebisbe de València el dia 12 de desembre de 1926 i fou donació de Maria Anna Castelló i Torres, dona de gran religiositat i virtuts cristianes. Habitualment el regentaven quatre monges, de les quals les més recordades foren la mare Mercedes i la germana Teresa, de donava pàrvuls.

 
El col.legi tenia tres classes, dues de pàrvuls (xiquets i xiquetes) a la planta baixa, amb una matrícula de 144 alumnes i una al primer pis, per a xiquetes de 6 a 14 anys, les quals arribaven a 87. Per la vesprada les xiquetes feien classe de costura, punt de creu, calça, brodar l’aixovar, boixets, embastaven les vores i les més majors es feien el dot i donaven tall i confecció.
 
Durant la Segona República i després d’una visita de la inspecció, s’acordà arrendar l’edifice per instal.lar allí les escoles nacionals, perquè un decret ministerial del 6 de maig va prohibir l’ensenyament religiós a tot l’estat. El 18 de juny de 1936, se signà el contracte de lloguer entre la superiora de l’ordre religiós i l’alcalde de Xeraco per la quantitat de vuit-centes pessetes anuals, amb la condició bàsica d’incomunicar el col.legi de les monges, tapant les dues portes d’accés amb obra de maçoneria. La primera mestra que va impartir classe de pàrvuls fou Caridad Gutiérrez i va quedar vacant una alta plaça creada.