L’arròs al forn

L’arròs al forn és un plat típic de la variada i rica gastronomia de les terres valencianes. També anomenat arròs passejatnom que ve dels temps en què, a falta de forn a casa, les dones portaven la cassola al forn de pa, per aquest motiu l’arròs es passegés” anant i venint del forn.

En aquesta recepta, com en quasi totes, hi ha xicotetes variacions segons zona on es faça

La cuina de la mare i la iaiaLa cuina de la mare i la iaia

ELABORACIÓ
Partim la tomaca en dos mitats, pelem la moniato i el tallem a rodanxes (en aquesta recepta substituïm la creïlla pel moniato), tallem una tires de pimentó vermell.

La cuina de la mare i la iaiaLa cuina de la mare i la iaia


Posem la cacerola al foc amb una mica d’oli i sal. Sofregim les costelles de porc junt amb el cap d’alls, el pebre i les fesols. Afegim aigua perquè s’acaben de coure.

La cuina de la mare i la iaiaLa cuina de la mare i la iaia


En una cassola de fang posem l’arròs, a raó de 100 gr. per comensal. Traiem el caldo del bullit i aboquem a la cassola el doble de quantitat que d’arròs. Afegim la carn, fesols, el pebre, les botifarres, la tomaca i el cap d’alls al centre. No oblidem el colorant alimentari i provar el caldo per ajustar la sal.

No ens queda més que posar al forn la cassola i esperar que l’arròs es quede sense caldo.

La cuina de la mare i la iaia

Tendint en compte que el forn  l’hem de tindre ben calent en el moment de ficar la cassola, amb uns 20 seria suficient, encara que potser necessite una mica més. Deixant temps a part, un ull ben entrenat és la millor garantia perquè el nostre plat tinga èxit.

Acçi deixem un video del que hem explicat.