Patronals

A Xeraco se celebren les festes patronals del dia 2 al 7 d’agost. Durant aquests dies, veïns i visitants podem gaudir d’un munt d’activitats: jocs infantils, carreres de diversos esports segons els anys, concerts, concursos per a menuts i majors, espectacles diversos, berbenes, processons en honor als patrons, castells de focs artificials, mascletades i no fa molts anys, una espectacular “cordà” davant la vivenda de la reina de les festes. 
 
El dia 2 d’agost, correspon al de la presentació de la regina i la seua cort que presidiran i seran el centre d’atenció durant tots els dies, sense oblidar els seus acompanyants, la colla de festers que s’encarrega de la seua organització.
 
El dia 3, és el de Sant Cristòfol, patró dels conductors, incorporada fa uns anys, destacant d’ella la tradicional benedicció dels vehicles.
 
El dia 4, dedicat a Sant Isidre, patró dels llauradors. Abans del 1939, els tradicionals patrons dels nostres agricultors eren els Sants de la Pedra Abdó i Senén.
 
El dia 5, l’Encarnació, patrona del poble i a la qual està dedicada la nostra església. La nit d’aquest dia tenia lloc la famosa i tradicional “cordà”, en la qual s’arribaven a cremar més de cinc mil dotzenes de coets en poques hores.
 
El dia 6, correspon al nostre patró, el Crist de l’Agonia, i dia gran per excel·lència. En finalitzar la processó té lloc el tradicional i famós castell de focs artificials que tanta fama ens dóna al nostre poble.
 
El dia 7, per rematar la festa, és el de les paelles i per la nit té lloc un espectacle musical en el qual han intervingut artistes de fama com: Juan Pardo, el Duo Dinámico, la Década Prodigiosa, Los Platers, Sergio Dalma, Rafael…